Ads 468x60px

Pages

24 Haziran 2010 Perşembe

Empire State Building



                                    ( Top of The Rock binasından çektiğim fotoğraf.)

New York'u gezmekle bitiremedik dedim ya, yazmakla da bitiremiyorum :) Son  bir  kaç yer kaldı yazmadığım. Sonra size Washington gezimizden bahsedeceğim.

Empire State Building, New York/Manhattan'daki gökdelenlerden biri.11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırıları nedeniyle World Trade Center (Dünya Ticaret Merkezi) binasının yıkılması sonucu, New York'un en uzun binası unvanını geri aldı.

1931'de inşa edilen bu bina, 102 katlı olup,6500 pencere ve 1576 merdiven basamağına sahiptir.Yapımı için, yaklaşık 55.000 ton çelik,10 Milyon kiremit,760 km elektrik hattı, 96 km su borusu, yaklaşık 5600 km telefon kablosu kullanılmış.Yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m'dir

Empire States'e çıkmaktan bahseden herkes çok sıra ve asansör beklenildiğini söyledi ama biz çok beklemedik. 73 asansörü olan binada önce 80'inci kata çıkılıyor.Bu çıkış tam 45 saniye sürüyor asansörler çok hızlı olmasına rağmen. Sonra uzun koridorlardan geçiyorsunuz.Ayakkabılarınıza kadar sıkı bir şekilde aranıp, çantalarınızı X-Ray den geçiriyorsunuz.Bu kadar sıkı önlem almaları normal, saldırı hedefi olmaya çok müsait bir bina.Bütün bu eziyetlere katlanıyoruz, çünkü birazdan muhteşem New York manzarasını göreceğiz.

Ve işte 86. kattayız. Burası tellerle çevrili.İntihar girişimleri çok olmuş, sanırım teller bir önlem.Manzara bir tablo gibi önümüzde.5 ABD eyaleti görülüyor.Bunlar, New York, New Jersey, Pensilvanya, Connecticut ve Massachusetts'dir.Biz gündüz saatinde gittik.Eminimki hem akşamüstü hem de gece manzaraları ayrı ayrı güzeldir.



Karınca büyüklüğünde arabalar, nokta halinde insanlar,köprüler, çok pencereli binalar sizleri bu şehrin hakimi gibi hissettirir.Sonra Özgürlük Anıtı'nı görürsünüz. Bakarsınız ki, minicik kalmıstır koca binaların karşısında. Öylece dalıp gidersiniz.


Bu binanın yapımı için,günde 4,000 işçi çalışmış ve 7 milyon iş saati harcanarak bina, 18 ayda bitirilmiş.

Empire State Binası New York'ta çekilen bazı filimlere de ilham kaynağı olmuştur, bir çok filmde bu binayı görebilirsiniz.

Dünyanın en iyi 20 binası içinde yer alan Empire State Binası'nı her yıl ortalama 3,5 milyon kisi ziyaret ediyormus. Yalnızca Noel'de (24, 25 Aralik) ve yeni yılda kapalı.Diger günler sabah 9:30'dan aksam 23:25'e kadar açık.
NY'a giderseniz mutlaka bu ziyaretçilerden biri de siz olun.En tepeye çıkın, bol bol fotoğraf çekin :)

Bir sonraki yazım, "Circle Line Sightseeing Cruises-New York" ve " Solomon R. Guggenheim Museum-New York" olacak.

1 yorum:

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

benim yukseklik korkum var :)))
ama görmek isterdim :)

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkurler.

 

Sample text

Sample Text