Ads 468x60px

Pages

11 Ağustos 2010 Çarşamba

Amish Farm and House


Amish House

Pennsylvania'nın Lancester şehrinde bulunan Amish Farm and House ( Amish çiftliği ve evi), bugünün teknolojisinden uzak, 15 dönümlük bir arazi içinde çiftlik yaşamı yaşayan insanların yaşam tarzını anlatan bir yer. Amishler denilen bu topluluğun yaşam tarzları günümüzden çok farklı.

Rehber eşliğinde evin içinde 45 dklık yaptığımız tur sonunda Amishler'le ilgili edindiğim bilgiler şunlar:

Ataları Alman olan Amishler, 1700'lü yıllarda Amerikaya yerleşmişler. Elektrik, bilgisayar, traktör yaşamlarında olmayan şeylerden birkaçı.

Amish yaşamına ve kültürüne Ordnung adı verilen yazılı veya sözlü kurallar yön verir.Bu kurallar da dine dayalıdır. Kiliseye gelmeyen toplumdan dışlanır.

Aile sosyal yaşamın temel direğidir. Sayısı 7 ile 10 arasında değişen çocuğun bulunduğu geniş aileler çoğunluktadır.

Erkek, aile reisidir. Ailede kadının yeri evdir. Kadın, temizlik yapar, yemek yapar, çocukların bakımı ile ilgilenir ,çamaşırları yıkar. Erkek çiftlikte çalışır. Çiftliklerinde at,tavuk,keçi,inek,koyun beslerler.

Geçim kaynakları çiftçiliktir. Tarlaları atların çektiği aletlerle sürerler, atlı faytonlara binerler. Evde elektrik kullanmazlar.

Amishler, teknolojinin onları günaha sokacağına ve aralarındaki birliği beraberliği bozacağına inanıyorlar. Aile yaşantısını zayıflatacak her türlü teknolojik alete karşıdırlar.

Giyecekleri kültürlerini yansıtır. Düz ve sade yaşam tarzına sahipler. Genellikle gösterişsiz, basit ve pamuk dokumalı elbise giyerler. Erkeklerin pantolonunda pile ve paça bulunmaz, kemer yerine pantolon askısı kullanırlar. Kemer, suater, kravat ve eldiven yasak. Ayakkabıları siyah, her zaman boyalı ve temizdir. Çorapları siyah ve pamukludur. Bekar erkekler her zaman tıraşlı, evliler ise sakallı olmak zorundadır, bıyık bırakmak ise yasak. (Yani evlendikten sonra bir daha sakallarını kesemiyorlar.) Amish kadınları som renkli elbise giyerler. Etekleri ayaklarına kadar uzundur ve önlerinde önlük vardır. Saçlarını hiç kesmezler, örgülü tutarlar ya da arkada topuz yaparlar, her zaman siyah bir boneleri ya da beyaz başlıkları vardır. Süslü, dikkat çeken elbiseler giymek ve mücevher takmak kesinlikle yasaktır.Kıyafetlerinin, kıyafetlerinin renginin hep bir anlamı var.Örneğin dul bir bayan, 1 yıl boyunca yalnızca siyah elbiseler giyiyormuş.Kiliseye giderken giyilen elbise, düğüne giderken giyilen elbise, cenazeye giderken giyilen elbise gibi özel günler için belirli renkte bir giysileri var. Her Amish evinin haftanın belirli bir günü çamaşır yıkama günü olarak belirli.
Amishlerde, ana dil Almancadır. Okullarda ingilizce öğretilir.Bir Amishli sadece Amishli ile evlenebilir.Evlenme çağına gelen kız ve erkekler özel giyecekler giyerek ( rengi önemli ) evlenmek istediklerini ifade ederler. Boşanmalara izin verilmez, ayrılık çok nadirdir.


Amish insanlarının evde telefon kullanmaları yasak. Evin içine telefon sokulmuyor. Eve girerken kapının dışında kilitli bir yere bırakıp, sabah çıkarken yanlarına alıyorlar.Yel değirmeninden doğal yollarla elektrik sağlıyorlar ve bu sağladıkları elektriği zorunlu amaçlar için örneğin çiftliğin ısıtılması yada elektrikli çitler için kullanıyorlar.
Ne kadar ilginçler değil mi?

Evet.Bu kısa bilgilendirmeden sonra sizleri çektiğim fotoğraflarla baş başa bırakıyorum.




Amish mutfağı
Giysilerini duvarlarda asılı tutuyorlar.




Bütün eşyalarını kendileri yapıyorlar.

Halılarını kendilerinin yaptığı halı dokuma tezgahlarında kendileri dokuyorlar.

Elbiselerini kendileri dikiyorlar.



Demirci dükkanı.
Tütün odası,tavandan sarkan tütünler ve Amishlerin ürettiği sigara.
Ahşap oymacılığı.

Amish okulunda eğitim, dine dayanıyor.Çocuklar 8.sınıfa kadar tek odalı okul evlerde Amishliler tarafından yetiştiriliyor.Okullarında diğer bilimlerle birlikte, ders olarak Amish tarihi de anlatılıyor.
Amish çiftliğindeki keçiler çok şirinlerdi. Fotoğraflarını çekerken bana çok güzel pozlar verdiler.Elimizden yaprak yediler.

Etrafta bir Amish görebilmek için çok çaba harcadım. Pusuya yattım:) En sonunda yukarıdaki çocukları yakaladım.Önce şaşkın şaşkın bana baktılar, sonra da hızlıca yolun karşısına geçtiler.Çok şirin görünüyorlar di mi? :)

Buradaki gezimizi de bitirdikten sonra, rotamızı Washington'a çevirdik. Bir sonraki yazım, Washington gezimiz olacak....

4 yorum:

Cafe Pepela dedi ki...

İnanılmaz güzel,gönlüne sağlık gülüm.Üslubun çok hoş,bilhassa 'pusuya yatma' olayına bayıldım:)
Lisedeyken Amishler ve yaşam biçimlerine dair araştırmalarım oldu,çünkü çok ilgi çekici.Fotoğraflar fikir ve bilgilerimizi tazeledi,can kattı,keyifle inceledim.
Devamını dilerim,muhabbetle..
Cici ramazanlar

Ozlem dedi ki...

Beğenmenize çok sevindim. Amishlerin yaşamı bence de çok ilginç.Belki de onları örnek almalıyız. Hayırlı ramazanlar diliyorum.Sevgilerle.

Adsız dedi ki...

muhteşem bir şey hazırlamışsınız thank you

Deniz dedi ki...

Ne guzel ozetledın resımler cok guzel ben hep Amşschlerı merak ederdım amerıkaya gdıecek olursam gormek ıstedıgım yerlerden ılk sıradakılerdne bırıdır. Evler tahmınımden de modernmıs...

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkurler.

 

Sample text

Sample Text